es.string' ); ?>
Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /includes/framework.php:197) in /libraries/joomla/session/session.php on line 412

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /includes/framework.php:197) in /libraries/joomla/session/session.php on line 412

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /includes/framework.php:197) in /libraries/joomla/session/session.php on line 415
Saletrosan 26 Makro
Strona startowa Produkcja roślinna Nawozy i środki ochrony roślin Nawozy mineralne Saletrosan 26 Makro

Saletrosan 26 Makro

Zastosowanie - Saletrosan 26 makro jest nawozem zawierającym azot w dwóch formach – amonowej NH4 i azotanowej NO3
oraz siarkę w formie SO4. Cechą charakterystyczną tego nawozu jest występowanie w jego składzie dwóch form azotu dobrze przyswajalnych przez rośliny – szybko działającej formy azotanowej, nie sorbowanej w glebie oraz formy amonowej, działającej wolniej, wiązanej z koloidami glebowymi w procesie sorpcji fizykochemicznej (wymiennej). Dlatego też nawóz ten może być stosowany zarówno przedsiewnie, jak i pogłównie (podobnie jak saletra amonowa). Występowanie w saletrosanie 26 makro azotu w formie amonowej gwarantuje przedłużoną dostępność tego składnika dla roślin, co jest szczególnie ważne w uprawach o długim okresie wegetacji (np. kukurydza na ziarno). Jon siarczanowy, występujący w saletrosanie 26 makro, jest najłatwiej dostępną formą siarki dla roślin. Stosunkowo wysoka zawartość siarki 13% umożliwia ustalenie optymalnej dawki nawozu, uwzględniającej zapotrzebowanie uprawianych roślin na ten pierwiastek.

Wpływ Saletrosanu 26 Makro na plon i skład roślin

Rzepak
  • Działanie plonotwórcze saletrosanu 26 makro przy uprawie rzepaku jest wyższe w porównaniu z innymi nawozami zawierającymi siarkę.
  • Zwiększa się zawartość siarki w nasionach rzepaku.
  • Zwiększa się zawartość tłuszczu w nasionach i poprawie ulega jego jakość – zwiększa się zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Kukurydza

  • Saletrosan 26 makro korzystnie wpływa na wielkość plonu ziarna kukurydzy.
  • W porównaniu z innymi nawozami zawierającymi azot lub siarkę nawożenie saletrosanem 26 makro wyraźniej zwiększa zawartość azotu ogólnego, a tym samym białka ogółem, w ziarnie kukurydzy.
  • Stwierdza się wzrost zawartości siarki w ziarnie kukurydzy, co niewątpliwie przekłada się na poprawę jego jakości ocenianej na podstawie składu aminokwasowego.
  • Wielkość plonu zielonej masy kukurydzy uprawianej na kiszonkę zwiększa się pod wpływem nawożenia saletrosanem 26 makro.

Pszenica

  • Plony suchej masy ziarna pszenicy nawożonej saletrosanem 26 makro są wyższe od plonów uzyskanych przy nawożeniu innymi nawozami azotowymi.
  • Zawartość siarki w ziarnie pszenicy zwiększa się. Poprawie ulega zawartość aminokwasów egzogennych, w tym zawierających ten pierwiastek (cystyna, cysteina, metionina).
  • Pod wpływem nawożenia saletrosanem 26 makro wzrasta zawartość glutenu w ziarnie pszenicy, co jest korzystne z punktu widzenia wartości wypiekowej mąki. Obniżeniu ulega rozpływalność glutenu, co także jest cechą pozytywną.

Ziemniaki

  • Nawożenie saletrosanem 26 makro wpływa na zwiększenie zawartości białka w bulwach, co poprawia ich jakość i zdrowotność.
  • Poprzez zastosowanie saletrosanu 26 makro wzrasta liczba bulw oraz plon sadzeniaków.

Buraki cukrowe

  •  Zastosowanie saletrosanu 26 makro zwiększa pobieranie azotu jako składnika odpowiedzialnego za plon korzenia.
  • Podnosi jakość cukru poprzez obniżenie zawartości szkodliwego azotu w korzeniach.

Warzywa

  • Saletrosan 26 makro zwiększa plon, poprawia smak i aromat warzyw (czosnek, rzodkiew, cebula, gorczyca).
  • Saletrosan 26 makro korzystnie wpływa na obniżenie zawartości azotanów w warzywach.

DAWKOWANIE - Przy obliczaniu dawki nawozu, należy wziąć pod uwagę czynniki takie jak aktualne badania gleby, klasę bonitacyjną oraz kategorię agronomiczną gleby, średni plon z ha w kilku ostatnich latach, przedplon oraz stosowanie pozostałych składników pokarmowych.

Kukurydza
I dawka – przedsiewnie - 200-250 kg/ha saletrosanu 26 makro w oparciu o wymagania w stosunku do siarki, II dawka – pogłównie uzupełnić innym nawozem azotowym (np. saletrzak, saletra amonowa) w zależności od wielkości planowanego plonu (ziarna lub zielonki).

Rzepak
I dawka – 100-150 kg/ha – saletra amonowa 32 makro przed siewem nasion ,
II dawka – 350-400 kg/ha saletrosanu 26 makro w oparciu o wymagania w stosunku do siarki,
III dawka – uzupełniająca nawożenie azotem w oparciu o zapotrzebowanie na azot związany
z wielkością planowanego plonu.

Zboża ozime
I dawka – 200 kg/ha saletrosanu 26 makro w okresie ruszenia wegetacji w oparciu o wymagania w stosunku do siarki,
II dawka – w postaci saletry amonowej 32 makro lub saletrzaku 27 obliczonej w oparciu o zapotrzebowanie na azot, nawozić w okresie strzelania w źdźbło,
III dawka – uzupełniająca w czasie kłoszenia do wielkości zakładanego plonu i zapotrzebowania na azot.

Zboża jare
I dawka – (50-60% całości azotu) - 200 kg/ha saletrosanu 26 makro przed siewem w oparciu o wymagania w stosunku do siarki,
II dawka – (40-50% azotu) saletry amonowej 32 makro lub saletrzaku 27, w fazie strzelania w źdźbło w zależności od przewidywanego plonu.

Burak cukrowy
I dawka – 150-300 kg saletrosanu 26 makro przesiewnie (40-50% całości azotu),
II dawka – pozostała część azotu w postaci saletrzaku 27 lub saletry amonowej 32 makro po ustaleniu obsady roślin (4-6 par liści właściwych), nawozić 1-2 krotnie w okresie do końca czerwca.

Ziemniak
I dawka – 180-260 kg saletrosanu 26 makro (2/3 całości azotu) przed sadzeniem,
II dawka – pozostała część azotu w postaci saletrzaku 27 lub saletry amonowej 32 makro, stosować w okresie od wschodów aż do kwitnienia.

 

Zmieniony (Środa, 17 Marzec 2010 16:29)

 

RANKING STRON INTERNETOWYCH,darmowe statystyki,fajne i ciekawe strony